Un any més aquest cap de setmana, se celebra a Vidreres el Festival Internacional de Curtmetratge Documental i nosaltres, els alumnes de primer de batxillerat, vam poder disfrutar d'una sessió amb els curts premiats en els anys anteriors. Ens van fer un presentació del que eren el curtmetratges documentals i ens en van posar quatre premiats anteriorment tots amb el tema comú de les fronteres. El primer sobre les fronteres cap als somnis, el somni de la nena protagonista per ser una ballarina. És tractada com una animal en una escola en la que no l'accepten després de molts esforços per aconseguir entrar-hi. Em va fer reflexionar sobre el que s'ha de sacrificar molts cops per arribar tant lluny i si decideixes sacrificar-ho que unes persones desconegudes puguin frenar els teus somnis. Els imatges em van semblar massa repetitives.
El segon curt ens ensenyava que molts cops creuar la frontera d'un país et pot costar la vida. L'argument era sobre un home nord americà que no vol que els immigrants mexicans passin la frontera cap a E.E.U.U. Ens mostra el patriotisme irracional que tenen moltes persones. Aquest home veu que una dona mexicana vol creuar la frontera i la mata abans que deixar-la passar. Recull el seu fill que esta plorant i mostra la seva cara "humana". És un curt ficcionat però no deixa de ser molt impactant.
El tercer era un documental sobre la única part de frontera que hi ha entre la Índia i el Pakistan en el poble de Waga. Allà se celebren unes festes en les que cada un dels països s'exiveix davant l'altre i es veu l'ambient de dos països pràcticament germans i el que és un frontera totalment simbòlica.
L'últim és el que més em va agradar. És un curt animat montat sobre una gravació de veu d'una entrevista que els hi van fer a dos nens que van ser esclaus. Gràcies a l'animació no hi veiem unes imatges massa explícites però els testimonis dels dos nens ja eren prou impactants. També hi veig relació amb les fronteres, tant perquè hi ha conflictes per les fornteres com perquè d'aquests conflictes se'n treuen esclaus als que se'ls talla totalment la llibertat.
En definitiva, calen les fronteres?
Correcte, bona reflexió.
ReplyDelete